Kalkzandsteen
Wat is kalkzandsteen?
Kalkzandsteen is een van zand samengestelde kunststeen. Kalkzandsteen bestaat voor 92% uit zand, ca. 7% uit ongebluste kalk en 1% water. De kalkzandsteen blokken, stenen of elementen worden in de gewenste vorm geperst en via de transferwagens naar de autoclaaf gereden. Vervolgens ontstaan door een chemische reactie de harde en witte blokken.
Verschillende soorten kalkzandsteen
Kalkzandstenen zijn bij ons in verschillende formaten te verkrijgen voor ieder type bouwwerk dat u gaat maken. Zowel dragende wanden als niet dragende wanden. Het toepassingsgebied van kalkzandsteen is erg groot, denk hierbij aan grote projecten of kleine uitbreidingen zoals binnenmuren. Door ons aanbod is het mogelijk om voor iedere klus een geschikte steen te vinden.
Ons assortiment bevat:
Kalkzandsteen Metselstenen
worden gebuikt voor het maken van een binnenmuur of scheidingswand. Door hun handzame afmetingen zijn ze makkelijk te gebruiken.
Kalkzandsteen metselblokken
Metselblokken zijn groter dan metselstenen en om die reden zijn ze sneller te verwerken. Het maken van wanden van woningen of andere grote projecten wordt vaak gedaan met metselblokken.
Kalkzandsteenlijmblokken
Lijmblokken worden veel gebruikt voor dragende en niet dragende wanden. Kalkzandsteen lijmblokken kunnen afgewerkt worden met bijvoorbeeld een dunne stuclaag.
Kalkzandsteen vellingblokken
Vellingblokken zijn lijmblokken die snel en gemakkelijk te plaatsen zijn. Het voordeel van deze blokken is dat ze gebruikt worden voor schoonwerk en je hierdoor de stoot-en lint voegen niet af hoeft te voegen.
Elke categorie bevat diverse kalkzandsteen waardoor je voor elke muur, scheidingswand of buitenspouwblad de juiste blokken hebt. klik hier om ons hele assortiment kalkzandsteen te bekijken.
Kalkzandsteen in eerste en tweede keus verkrijgbaar
Wij bieden zowel eerste als tweede keus kalkzandsteen blokken aan. Hiertussen zitten een paar verschillen, eerste keus kalkzandsteen komt exact overeen met de specificaties die vermeld zijn. Bijvoorbeeld kleur, druksterkte, afmetingen en structuur.
Dit is tevens het verschil met de tweede keus kalkzandsteen. Hier is een klein verschil in kleur, structuur, druksterkte of maat mogelijk. Tweede keus kalkzandsteen is zeker aan te raden omdat, het een stuk voordeliger is. Tweede keus blokken zijn ook goed te gebruiken voor niet dragende binnenwanden, eventueel dragende wanden (laat dit altijd door een constructeur beoordelen).
Tweede keus blokken worden ook gebruikt voor verbouwingen, binnenmuren maar het kan ook gebruikt worden voor schoonmetselwerk. Bij restantpartijen kalkzandstenen kunt u zien welke partijen wij op dit moment kunnen leveren. Klik hier om het aanbod tweede keus en restantpartijen te bekijken.
LET OP: de restantpartijen en tweede keus partijen kunnen wisselen per week, houd daarom de website goed in de gaten om te zien wat er op dit moment uit voorraad leverbaar is.
Voordelen kalkzandsteen
Druksterkte waarin kalkzandsteen gemaakt wordt wordt vaak erg hoog en daarom is het bijna voor elke klus te gebruiken.
Hoge brandwerendheid
Kalkzandsteen is een ontbrandbaar materiaal, kalkzandsteen kan daarbij dan ook een belangrijke bijdrage spelen aan de brandveiligheid van constructies.
Hoge geluidsisolatie
Het massieve karakter maakt kalkzandsteen tot een bouwmateriaal met uitstekende geluidswerende eigenschappen tegen geluiden van binnen en buiten.
Lage afwerkkosten
Kalkzandsteen heeft een glad oppervlak en kan daarom al met een dunne stuclaag netjes worden afgewerkt. Vellingblokken hoeven helemaal niet te worden afgewerkt bij een binnenmuur.
Hoge bouwsnelheid
Kalkzandsteen lijmmortel trekt snel aan, hierdoor kunnen kalkzandsteenwanden in een keer tot verdieping hoogte worden opgetrokken.
Druksterkte
De sterkte van kalkzandsteen maakt het geschikt voor veel dragende constructieve toepassingen in o.a. vrijstaande huizen. Kalkzandsteen is te verkrijgen in druksterktes tot wel CS44. Kalkzandsteen wordt toegepast in de funderingen, in woning scheidende muren, in spouwmuren en scheidingswanden.Kalkzandsteen toepassen
Kalkzandsteen ook wel 'baumberger kalksteen of balegemse steen' genoemd zijn van erg hoge druk en hebben goede druksterke eigenschappen. Cellenbetonblokken hebben daarin tegen een grotere kwetsbaarheid. Binnenspouwbladen worden vaak gemaakt van kalkzandsteen.
Binnenspouwbladen zijn ook wel de binnenwanden van een spouwmuur. Ook voor het maken van funderingen wordt er vaak gekozen voor kalkzandsteen. Kalkzandsteen kun je lijmen met lijmblokken of ze worden gemetseld. Metselen van stenen of blokken wordt gedaan bij het maken van binnenmuren of funderingen. Dit kan ook gedaan worden van andere soorten kalkzandsteen, zoals kalkzandsteen elementen. Kalkzandsteen elementen zijn grote in de fabriek al op maat gemaakte blokken die als compleet bouwsysteem op de bouwplaats aankomen. Door de grote afmetingen en dunne voegen ontstaat een vlakke wand die met een dunne stuclaag van 2 – 3 mm strak wordt afgewerkt. Echter zijn deze niet voor elke klus van toepassing, vaak worden de elementen voor grote projecten gebruikt. Door het hoge gewicht worden ze vaak met een kraan geplaatst.
Veel gestelde vragen over Kalkzandsteen blokken
Hoeveel stuks per M2?
Bij elk product staat er bij de specificaties aangegeven hoeveel stenen of blokken er in een vierkante meter verwerkt worden. Ook wordt hier de afmeting, druksterkte en het gewicht aangegeven.
Kan ik kalkzandsteen verwerken bij vorst?
Het verlijmen van kalkzandstenen kan gedaan worden bij lichte vors tot -3°C zorg ervoor dat je wintermortel gebruikt en volg de instructies die op de verpakking beschreven staan. Denk bij het aanmaken van de lijmmortel aan de verwerkingstijd, maak dus niet te veel aan om bevriezing van lijmmortel te voorkomen. Mengen van lijmmortel mag niet met agressief grondwater gedaan worden, enkel met zuiver water. Grondwater bevat veel zouten en dit zorgt voor witte kalk uitbloei op het lijm/metsel werk. Klik hier om online lijm producten te bestellen.
Hoe maak ik passtukken in een muur
Het maken van kalkzandsteen passtukken kan doormiddel van het op maat zagen van de stenen of het knippen van de stenen met behulp van een speciale knip machine voor kalkzandsteen. Een binnenmuur wordt bijvoorbeeld halfsteens gelijmd of gemetseld, dit is voor de stevigheid van de muur. Bij een halfsteensverband verspringt een halve steen ten opzichte van de vorige laag hiervoor heb je halve blokken of stenen nodig, je kunt er voor kiezen deze zelf op maat te gaan maken op de manier zoals hierboven is omschreven of je koopt kalkzandsteen pasblokken.
Kan ik kalzandsteen gebruiken voor schoonmetselwerk
Metselen van kalkzandsteen zoals waalformaat metselstenen of metselblokken kunnen gebruikt worden voor schoonmetselwerk. Ze zijn geschikt voor eenzijdig schoonwerk. Houd bij het metselen ongeveer een stootvoeg aan van 10 mm. Het is belangrijk dat je het metseldraad bij het stellen van de onderste laag aan de zichtzijde spant. Zorg ervoor dat elke laag goed waterpas is en gecontroleerd wordt, zo voorkom je dat je scheef gaat werken en het eindresultaat niet zoals gewenst zal worden.
Is kalkzandsteen milieu vriendelijk?
De zandige kalksteen is uitsluitend gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Kalkzandsteen kan na gebruik weer dienen als basis voor de fabricatie van nieuwe productie, de kalk en zand kan dus na de levensduur van het bouwwerk weer her gebruikt worden. De kalkzandsteen is zowel nu als in de toekomst ruim voorradig.
Wat is beter lijmen of metselen?
Een metselsteen wordt gemetseld en een lijmblok wordt gelijmd, zoals de benaming al aanduid. Maar moet je nu metselstenen of lijmblokken kopen? Dat hangt ervan wat u/je gewend bent en zelf fijn vindt werken. Het ene is niet 'beter' of 'slechter' dan het andere, wel zien wij dat er tegenwoordig meer wanden worden gelijmd. Lijmen levert een goedkopere wand op per vierkante meter. Lijmen werkt sneller dan metselen en je kunt bij lichte vors van regen doorwerken. Waalformaat, Amstel formaat of metselblokken worden vaak na het metselen nog afgewerkt met bijvoorbeeld een stuclaag. Vellingblokken of lijmblokken worden vaak voor zichtwerk gebruikt.
Welke druksterkte wordt kalkzandsteen gemaakt?
Elke kwaliteit wordt gekenmerkt door een bepaalde druksterkte, oplopend van 12 tot 48 N/mm2, zij worden dan aangeduid met codes cs12, cs16 enzovoort. Hierdoor vinden kalkzandstenen een brede toepassing, bijvoorbeeld in de woningbouw, utiliteitsbouw of voor funderingen, kelders of dragende wanden.
Hoe maak ik lijmmortel aan?
Lijmmortel wordt geleverd in zakken van 25 kilo. Allereerst begin je met het mengen van de inhoud van de zak samen met ongeveer 6 liter water. Meng dit ongeveer 5 minuten goed door, dit is erg belangrijk voor het hechten van het water in de mortel aan de cementdeeltjes. zorg dat je het goed mengt tot een klont vrije massa. Houdt goed rekening met de verwerkingstijd van de lijmmortel. Lees dus voor het gebruik de gebruik instructie.
Kan kalkzandsteen tegen vocht?
Kalkzandsteen kan in principe tegen vocht, het kan vocht opnemen en geconcentreerd af staan. Wel raden wij aan om kalkzandsteen goed af te dekken bij regenachtige omstandigheden, het is dan namelijk mogelijk dat de blokken gaan verkleuren. In principe zijn winterse omstandigheden ook geen probleem voor het verwerken van kalkzandsteen. Let wel op met strooizout, dit kan ervoor zorgen dat de blokken worden aangetast.
Tweede keus afhalen in Ulft
Partijen die wij op eigen voorraad hebben kunnen worden afgehaald in Ulft. Indien mogelijk zullen de pallets worden geladen met een heftruck. Het is ook mogelijk de pallets te laten bezorgen, dit gebeurt met een vrachtwagen en wordt binnen 1-7 werkdagen bij u op de gewenste locatie geleverd. LET OP: sommige producten worden geleverd op wegwerp pallets en zijn niet doormiddel van een palletwagen te verplaatsen. Wanneer u twijfelt of de 18-meter lange vrachtwagen de leverplaats kan bereiken, is het verstandig om hierover meer informatie op te vragen via [email protected]. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk laten weten of het mogelijk is om op deze afleverplaats te kunnen leveren.
Kalkzandsteen kopen bij voordeligbouwen.com
Ons assortiment bevat de juiste kalkzandsteen blokken en producten voor elke klus, klik hier om ons gehele assortiment te bekijken. Bent u op zoek naar beton, cellenbeton of metselstenen klik dan hier om ook andere producten te bekijken. Heeft u vragen over een product of uw bestelling dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen, wij helpen u graag met uw vraag bij het kopen van kalkzandsteen.
Telefonisch bereikbaar op +31 645523782
bereikbaar via mail: [email protected]